Årets upplevelse:

En kärleksförklaring till snö

Text: Iréne Lundström

Foto: Fredrik Broman

När Jokkmokks Vandrarhem nominerades till Årets Upplevelse av Svenska Turistförening blev Cecilia Lundin, som driver vandrarhemmet, omåttligt paff men också bubblande glad. Nu är det klart: Cecilias passion för snö, is och eld är ett vinnande koncept.

Att kamma hem branschens prestigefyllda Guldkudde för Årets Upplevelse bland 400 andra vandrarhem och fjällstationer är stort. Turistföreningens motivering ringar in exakt vad allt handlar om: ”För en snöupplevelse värd namnet! Här är vintern fortfarande gnistrande kall och snörik. Övernatta i vandrarhemmets snöboll, delta i snöskulptering, eller upplev eld- och snöshowen i samband med Jokkmokks marknad. Med sin kreativitet utvecklar värden Cecilia ständigt detta smultronställe i norr”.

Snusa i snöbollens mitt
För den som är lite blasé på hotellens standard- och superiorrum är Cecilia Lundins jättesnöboll ett häftigt alternativ. Med en diameter på nästan tre meter rymmer bollen ett ombonat litet ide med snösäng, dubbla renskinn och supervarm dunsovsäck. Att krypa nära varandra i snöhöljet som stänger ute det mesta av nattens ljud är magiskt.

  • Fast det här är absolut ingen hardcoreupplevelse, påpekar Cecilia Lundin.
  • Ett varmt vandrarhemsrum står och väntar. Den som vill kan tassa in närsomhelst under natten.

De flesta sover gott i sitt lilla snöbollsbo. Andra sover inte en blund, men kanske är det precis det som skapar en oförglömlig upplevelse. Hursomhelst värmer Cecilias gästfrihet under natten, och även om Kung Bore skulle få för sig att dra ner tempen en bra bit under minus 20-strecket blir det sällan kallare än runt sex-sju i snöbollen.

Boka en exklusiv natt i Cecilias “Snöboll” här.

Karva konst i snö
Snö är ett lättformat och mångsidigt material. Vem har inte rullat ihop en snögubbe av kramsnö med mer eller mindre lyckat resultat? Att mejsla ut en gubbe, eller något mer sofistikerat, ur en kub hårdpackad kall snö är en helt annan sak.

Snöskulptering har blivit en efterfrågad aktivitet då mötesdeltagare av skilda slag behöver sträcka på benen och syresätta hjärnan. Cecilia har då förberett mindre snöblock som var och en får i uppgift att forma utifrån olika teman. Uppgiften kan vara att gestalta något som symboliserar Jokkmokk. Kanske karvar skulptören fram en samisk symbol, ett hantverksföremål eller ett djur. I eldens sken, där kaffet puttrar på björkveden, brukar aktiviteten locka till skratt, ett visst mått frustration, men också avslöja ditintills okända talanger. Efter ett par timmar står alstren klara att bli beundrade, åtminstone fram tills nästa blida.

–  Det här är soft adventure för alla. Många tycker att snö är ett roligt material att jobba med. Snö är inte alls som att forma något i lera, och is är ännu ett annat material som uppför sig helt annorlunda. Det flesta brukar tycka att det här är väldigt roligt, säger Cecilia.

Foto: Tenneh Kjellsson

Foto: Fredrik Broman

Eldfängd snöshow
Under Jokkmokks marknad i början av februari ser många fram emot eld- och snöshowen när mörkret faller.

För tredje året i rad kommer två professionella eldkonstnärer att framföra en elddans med snöiga högresta granar som fond. Snövallen som omsluter scenen reflekterar eld- och skuggspelet. Stämningen blir tät, i dansen finns en passion – något vackert, lite farligt, oberäkneligt. Eldslågorna skapar dramatiska kontraster mot mörkret, snön och natthimlen.

Eld- och snöshowens andra del är varma, vackra sommarbilder mot en snövägg. Naturfotografen Fredrik Bromans bildspel, på temat midnattssol, visar den arktiska sommaren när den är som bäst. Även det här är ett varmt inslag som väcker känslor trots sin kyliga inramning.

Utebion pågår under från marknaden fram till i mars, medan eld- och snöshowen bara kan upplevas vid två tillfällen under Jokkmokks marknad.

Foto: Maria Klang

Vem är Cecilia?
Vem är då personen bakom dessa prisade aktiviteter?

Den korta storyn om Cecilia Lundin är den miljömedvetna Sala-tjejen som ville bli biolog. Efter naturvetenskaplig gymnasieutbildning sökte hon sig 1996 till Ekologilinjen i Jokkmokk på Samernas Folkhögskola. Somrarnas familjesemestrar i Kvikkjokksfjällen hade satt avtryck.

Skolåret och vistelsen i Jokkmokk, som sedan dess mer eller mindre varit hennes bas, förändrade målbilden. Hon utbildade sig till naturguide, först ett år i Malung, sedan två år i Övertorneå – och det var där hennes fascination för snö väcktes. I sitt första aktivitetsföretag i början av 2000-talet byggde hon snöbivacker enligt kanadensisk modell, men snart blev igloobyggen hennes grej. Cecilia blev pionjär i ett område där få fattade vad hon höll på med.

  • Det var mer spännande med igloo, det krävdes mer tålamod att klura ut en bra konstruktion. Snö är ett så bra material, det är roligt att jobba med. Snö ändrar sig hela tiden. Snön idag är inte samma som igår eller ens förra timmen. Man måste lära sig vissa grundtekniker för att en iglookonstruktion ska hålla. Jag var rätt ensam om det då, ingen annan gjorde det, berättar Cecilia.

Ett annat varvtal i Jokkmokk
Cecilia driver även aktivitetsföretaget Natulife. Sedan hon tog över vandrarhemmet för två år sedan har hon jobbat mycket för att få ihop de vitt skilda verksamheterna logi och aktiviteter, och att skapa rätt atmosfär. Även om hon har fullt fokus på vandrarhemmet och snöaktiviteterna utanför knuten ser hon ändå till att hon hinner med några turer i sitt aktivitetsföretag. Närmaste året planerar hon en igloo-weekend, en skidtur i skogslandet och en sommartur – bara för att det är så kul.

Gästerna kommer från världens alla hörn.

  • Förstagångsbesökaren trivs ofta väldigt bra i Jokkmokk och får en känsla av att vilja komma tillbaka. Jag vet faktiskt inte vad som skapar den känslan. Det verkar finnas något i Jokkmokk som folk trivs väldigt bra med. De uppskattar naturen och aktiviteterna. Många blir bekväma med att här är så lugnt – det är ett annat varvtal i Jokkmokk, konstaterar hon.

Snön faller stilla i stora vita lapphandskar. Cecilia Lundin sopar av bron till Jokkmokks Vandrarhem. Hon ger ett ärligt och äkta intryck. Mitt i allt det vintervackra står hon här, en mycket jordnära – och snönära – entreprenör i Jokkmokk, Swedish Lapland.

Foto: Maria Klang