Laponia Adventures – trötta men nöjda efter en fantastisk vintersäsong

Laponia Adventures består av Mirja Andersson och Christian Heimroth. Under vintersäsongen 2018 har de för första gången kört turer tillsammans, något som varit väldigt lyckosamt.

Christian och Mirja – hur har säsongen varit?

– Vi är helt slut, skrattar Christian.

– Vi har haft en väldigt bra säsong. Det är ju första vintersäsongen som vi kör tillsammans som Laponia Adventures, innan har vi ju haft enskilda företag men samarbetat. Vi har säkert ökat 20% på samarbetet, fortsätter Christian.

– Vi har framförallt ökat när det gäller uthyrning och support. Det är fler som hittar oss nu, säger Mirja.

– Det kan vara att vi syr ihop paket med uthyrning och outdoor support där vi till exempel ger ruttförslag eller ordnar med transport ut till parkgränsen. Vår webbplats har varit väldigt viktig eftersom vi är tydliga med vad vi erbjuder och vad det kostar, berättar Mirja.

– Hundra gånger bättre än vad vi haft innan även om det finns mycket mer att göra, menar Christian.

– Det visar dock på hur viktigt det är att vara tydlig och att finnas online med tydliga erbjudanden, fortsätter han.

Vintersäsongen är viktig för Jokkmokksbaserade aktivitetsföretag – vad har ni haft för höjdpunkter?

– Höjdpunkterna under vintersäsongen har helt klart varit våra egna turer. Vi har ju kört både en Sarektur och en Badjelánndatur som båda har varit väldigt lyckade, menar Mirja och Christian.

– Vi har tagit oss de sträckningar vi planerat och det mesta har flutit på fint, säger Mirja.

Senast Christian körde Badjelánndaturen var 2010, så han tycker det är fantastiskt roligt att ta upp den på nytt:

– Jätteskoj. Vädret var väldigt bra, allt gick som planerat men det roligaste är förstås att vi fick så bra respons från kunderna.

– Vi kommer köra både den och Sarekturen även nästa år, men Sarekturen kommer nog få en något ny rutt, vi har ju en del återkommande gäster, så det gäller att skapa lite variation, flikar Mirja in.

Under året har Laponia Adventures samarbetat med Wild Sweden, ett av de främsta aktivitetsföretagen med fokus på ekoturism i Sverige. Christian och Mirja menar att det fungerat mycket bra och inför nästa år kommer de fördjupa samarbetet med fler turer.

– Det har varit väldigt bra. Wild Sweden är ett företag med gott renommé i branschen och inför nästa år har de redan börjat boka upp aktiviteter. Vi har även samarbetat med Dirk och Vildmarksbyn Solberget och där kommer det nog hända mer inför nästa säsong också, så saker och ting rör sig i rätt riktning, säger Mirja

– Samarbetena med Wild Sweden och Solberget passar oss väldigt bra tidsmässigt också då de kört turer tidigare på säsongen då vi traditionellt haft lite lägre beläggning, berättar Christian.

Efter en lång och snörik vinter så står sommarsäsongen inför dörren. Vad händer härnäst?

– Vi kommer köra en sommarversion av vår Sarektur. Tidigare har vi kört i mindre sällskap, men nu har vi den med en fast avgång, säger Mirja.

– För andra året arrangerar vi också vår yogaretreat och vi har redan fått flera bokningar, så det känns väldigt kul, fortsätter hon.

– Under sommaren jobbar vi även med en del av Svenska Turistföreningens arrangemang och Live it up – ett arrangemang med fokus på ledarskap för unga kvinnor, berättar Christian.

– Men nu har vi en lite lugnare period då vi hinner ta itu med praktiska saker som vi inte hunnit under den hektiska vårvintern, avslutar Christian och Mirja.

På Laponia Adventures hemsida kan ni läsa mer om vad de erbjuder!