Så fångar du norrskenet!

Den senaste veckan har vi upplevt fantastiska norrsken. Himlen har verkligen bjudit på färgsprakande skådespel och vi har fått se otroliga bilder! Norrsken bildas när laddade partiklar från solen fångas upp av jordens magnetfält. Partiklarna accelererar i magnetfältet ner mot polerna, där de kolliderar med molekyler i de högre lagren av atmosfären. När de kolliderar skapas ljus som vi ser i form av norrsken. De färger vi ser beror på vilken typ av molekyl partiklarna träffar.

Att fotografera norrsken är en liten konst, men egentligen inte så svårt. Det du behöver är en kamera och ett stativ eller något stöd. Att fotografera norrsken är en typisk lågljussituation, vilket innebär att du behöver använda ganska långa slutartider och det är en stor fördel om du kan ställa in kameran manuellt.

Känslighet (ISO)

För att fånga det svaga ljuset utan att använda för långa slutartider krävs ganska hög känslighet (ISO). Vanliga inställningar varierar mellan 1600 och 3200, men det beror på styrkan på norrskenet och hur ljusstark optik du har.

Bländare

Bländaren styr ljusinsläppet på objektivet och en enkel regel är att använda största öppning och beroende på objektiv kan det vara f/1.4, f/2.8 eller liknande. Bländaren styr även skärpedjupet och påverkar objektivets prestanda, men det är lite överkurs.

Slutartid

En lagom lång slutartid är viktigt! Norrskenet rör sig hela tiden och om man använder en för lång slutartid så riskerar det att smetas ut över bilden som ett grönt ”slime”. Slutartider mellan 5 sekunder och 15 sekunder är lagom.

Stativ

Eftersom man använder slutartider på flera sekunder krävs ett stativ eller annat stöd så att kameran står stadigt.

Går det att fotografera norrsken med mobiltelefonen?

Ja det går, men det är betydligt svårare. Du behöver kunna använda långa slutartider, men det finns appar till både iPhone och Android för att möjliggöra detta.

Besöker du Jokkmokk så har du fantastiska möjligheter att uppleva norrsken. Håll utkik uppåt – är det klart väder så finns alltid chansen!