Så följer du Nordenskiöldsloppet på plats. Wolfgang Mehl ger de bästa tipsen!

På lördag den 24 mars går det 220 kilometer långa Red Bull Nordenskiöldsloppet av stapeln. Det är världens längsta och tuffaste ultralopp på skidor och samlar en stor del av den yppersta långloppseliten. Red Bull Nordenskiöldsloppet arrangeras i samarbete mellan Jokkmokks skidklubb, lokala företag och organisationer samt Red Bull. Wolfgang Mehl är eldsjälen och den drivande kraften bakom loppet och vi har så här några dagar innan tagit pulsen på honom.

Wolfgang hur känns det – bara dagar kvar nu!

– Det är mycket att göra nu när det bara är några dagar kvar, så nu är det inte så mycket vila. Vi jobbar för fullt för att göra det till det bästa loppet hittills för alla anmälda som kommer hit för att åka Red Bull Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidlopp, berättar Wolfgang.

2017 arrangerades loppet på påskafton, vilket gjorde att det blev en liten nedgång på antalet anmälda, men hur ser det ut nu?

– Det ser bra ut, vi har idag 376 anmälda från en 16-17 länder och jag tror att vi kommer slå rekordet från 2016. Vi har haft många som anmält sig i sista stund så det verkar som att folk väntar och ser hur vädret kommer bli.

– Prognoserna är inte riktigt entydiga. Enligt SMHI så ska det inte komma någon snö till helgen, medan norska YR visar på lite nederbörd under natten mot söndag – vi får se, men överlag ser förhållandena mycket fina ut för årets lopp. Vi har ju väldigt mycket snö här i år och de senaste dagarna har vi haft lite dagsblida så spåren ser fasta och fina ut. Vi har dessutom beredskap att pista spåren under tävlingen om det skulle behövas så att förhållandena blir bra även för de som är ute lite längre, menar Wolfgang.

Hur ser bansträckningen ut i år? 2016 så fick ni ju ändra den lite?

– Det är exakt samma bansträckning som 2017 och vi har ju ambitionen att det ska vara den officiella bansträckningen för Red Bull Nordenskiöldsloppet. Åkarna vill kunna jämföra tider och sina prestationer från år till år. För att förenkla logistiken har vi dock flyttat några kontroller någon kilometer – det är ju tonvis med utrustning som ska ut; tält, kaminer och förstås massor med mat och dryck till de tävlande. Dessutom får vi nu jämnare avstånd mellan kontrollerna.

Foto: Red Bull

Red Bull Nordenskiöldsloppet – en folkfest för de som vill följa tävlingen!

– Vi vill locka mer människor att komma till målområdet. Vi kör igång vid skidstadion och målområdet klockan 14 på lördag och det finns aktiviteter som ponnyridning, skoterutställning och möjlighet att flyga helikopter. Samelandsresor och Sápmi ren har kåtor med servering där man också kan lära sig mer om renskötsel.

– För första gången har vi i år en storbildsskärm så att det blir lättare att följa tävlingen från målområdet och vid vändpunkten i Årrenjarka kan åkarna skicka en hälsning till nära och kära. Under sista timmen av tävlingen kommer vi följa båda herr – och damtäten med skoter och sända live på storbildsskärmen. Vi visar också kontinuerligt tider från alla kontroller för att det ska bli så lätt som möjligt att följa tävlingen.

– För de som vill följa Red Bull Nordenskiöldsloppet längs bansträckningen, finns fikaserveringar vid ett antal kontroller som Purkijaur, Njavve och Årrenjarka. Kontrollen i Granudden kan man inte nå med bil, men byaföreningen ordnar skotertransport som de helst vill att man förbokar. Vid Granudden bjuds åkarna på pasta och det finns vallaservice för de som behöver, berättar Wolfgang.

Wolfgang, vilka är dina bästa tips för att följa världens längsta skidlopp?

– Vill du uppleva hela loppet, så börja med starten i Purkijaur. Stämningen är fantastisk – hela byn lever för loppet! Sen kan man köra upp till Njavve eller Årrenjarka. Vid Njavve passerar ju åkarna två gånger med inte så långt mellanrum och vändpunkten vid Årrenjarka är också en höjdpunkt som samlar många åskådare.

– När åkarna vänt kan man antingen åka tillbaka till Purkijaur och möta de tävlande som nu har dryga 20 mil i benen, eller bege sig direkt till målområdet och ta del av de många aktiviteterna och följa tävlingens upplösning på storbildsskärmen.

– Det är ett 22 mil lång lopp så det är alltid svårt att säga när första man och kvinna går i mål. Om det är snabba förhållanden så kan vi räkna med en målgång runt 16:00, men förra året med lite nysnö och tunga spår, så gick segraren Andreas Nygaard i mål runt 17:45. Efter två, tre kontroller så får vi en uppfattning om hur spåren är men just nu är det svårt att sia om en ungefärlig sluttid, avslutar Wolfgang Mehl

Fakta om Nordenskiöldsloppet

Det ursprungliga Nordenskiöldsloppet arrangerades av polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld år 1884 för att visa att de prestationer samerna Pava Lars Nilsson Tuorda och Anders Rassa genomfört under den andra Dicksonska expeditionen till Grönland 1882-83, var att lita på.

Under expeditionen sände han ut Pava Lars Nilsson Tuorda och Anders Rassa, båda bördiga från Jokkmokkstrakten, för att rekognosera Grönlands inre. När skidåkarna 57 timmar senare återvände, hade de tillryggalagt en sträcka på 460 kilometer. Nordenskiöld tvivlade på uppgifterna, men lät sig övertygas tack vare de båda skidåkarnas noggranna redogörelser. Världspressen lät sig dock inte övertygas och The Times i London och den tyska Die Correspondent ansåg att Nordenskiöld lurats.

För att tysta sina kritiker, anordnade Nordenskiöld ett 220 kilometer långt lopp mellan Jokkmokk och Kvikkjokk fram och åter. Loppet kom att bli ett av skidhistoriens allra första lopp och med stor säkerhet ett av de hårdaste. Efter mycket dramatik kom slutstriden att stå mellan den 36 årige Pava-Lars Nilsson Tuorda och den fyra år äldre Per Olof Amundsson Länta. Pava-Lars avgick med segern och hade inklusive en dryg timmes rast i Kvikkjokk, tillryggalagt sträckan på tiden 21 timmar och 22 minuter.

Läs mer!

Red Bull Nordenskiöldsloppet

More than a race