Renar

Ren i Årrenjarka. Fjällsamerna flyttar upp sina renar från kusten eller skogslandet till kalfjället under barmarksperioden. På våren och på hösten passerar de den vackra fjällbyn Årrenjarka som ligger vid foten av fjällvärlden. För att boka en vistelse i Årrenjarka, läs mer här.

I Jokkmokk finns det tre fjällsamebyar: Sirges, Jåhkågasska och Tuorpon. Och två skogssamebyar: Slakka och Udtja. När våren kommer flyttar renskötarna i fjällsamebyarna upp sina renar till fjällen för sommarbete. Under juli så är det kalvmärkning av renkalvarna som föddes under maj månad.

Renskötarna i fjällsamebyarna flyttar även själva upp till fjälls under sommarhalvåret för att ha närmare till sina djur.
Skogssamebyarna har sina renar året runt i skogen och samlar renarna för kalvmärkning i skogen.

De flesta renarna flyttas upp till fjällen på våren och på grund av detta är det lite svårare att se renar på vägarna under sommaren. Det är antingen några eftersläntrare som blev kvar eller någon av skogssamebyarnas renar man ser då. Men man ser dem ändå under sommartid kring vägarna eftersom de vill komma undan insekterna som stör dem när de betar. De öppna ytorna gör att myggen försvinner med vinden och att det fläktar skönt.

Läs mer om renarna och samebyarna här:

Länsstyrelsen Norrbotten
Information samebyar

Sametinget
Information samebyar

Samer.se
Karta samebyar i Sverige

Jokkmokk Arctic Dream

Ett företag som hjälper dig skräddarsy dina aktiviteter året om inom Destination Jokkmokk.