ÄLSKA FLUGFISKE!

Det flugfiskeguiden Daniel Nordvall inte kan om flugfiskets ädla konst, klara fjällsjöar och strömmande fiskevatten är knappast värt att veta. Nu är hans mål att lära tjejer älska flugfiske.

  • Flugfiskevärlden är ganska mansdominerad. Det skulle vara sunt om den blev mer blandad. Därför satsar jag på tjejkurser, förklarar Daniel.

Att få haka på någon som själv har fiskat sedan tonåren, ger fiskeupplevelsen många extra och ibland oväntade dimensioner. En kurs med Daniel blir mer än bara kastteknik och flugbindning. Det han berättar medan man pillrar för att få ihop en helt perfekt Klinkhammer – nåja, något som åtminstone hyggligt påminner om en fluga i alla fall – nyanserar bilden av fisket som sport. Begrepp som hållbart fiske och det ansvar som vi alla delar landar i nyvunna insikter.

Övning ger färdighet

Har du bestämt dig för en grundkurs för tjejer i den vackra fjällbyn Årrenjarka är du troligtvis förväntansfull, har läst en del om flugfiske och kollat youtube-klipp från spegelblanka fjällsjöar och strömmande forsnackar. Det ser inte så svårt ut. Efter bara ett par minuters övning på torra land börjar du begripa att a) kasta med fluga tarvar fritt svängrum, b) hoptrasslad lina i buskarna bakom är högst irriterande – och tidsödande.

Gräsmatteövning har sina poänger. Det är mycket att tänka på, men för den som är van att hålla många bollar i luften är framgången bara en tidsfråga. Du drar fram linan ögla för ögla i vänsterhanden, sveper sedan spöet fram och tillbaka tre fyra gånger med höger hand medan du successivt matar ut linan, meter för meter. Fluglinan är tyngden som ska föra ut den pyttelilla flugan precis dit där du hoppas och tror att öringen står. Efter några minuter har hjärnan fattat galoppen och samspelet mellan kastarm och vänsterhand fungerar, tillräckligt för en liten endorfinkick i alla fall. Det kvillrar i maggropen. Förälskelsefasen är inledd.

Naturen och gemenskapen

Daniel har växt upp i Gällivare och känner både skogsland och fjällområden som sin egen byxficka. I älv- och sjösystemen vid Luleälvens källflöden finns abborre, gädda, sik, harr, röding och öring. Ofta är vattnet så klart att man kan se fiskarna i djupet. En rödings rödglänsande buk glimrar i kvällssolen och hjärtat skuttar till. Det är en speciell känsla.

Runt Kvikkjokk och längre in i fjällkedjan finns många kalla fjällsjöar där röding och öring gäckar flugfiskaren i en vidunderligt vacker miljö. Naturen är dramatisk med kontraster från stilla vatten till strida forsar.

  • När jag var yngre var fisken det viktiga. Det är fortfarande viktigt, men idag är det snarare att få vara i naturen, se vilda djur, likaså gemenskap och kamratskap som är det stora värdet, säger Daniel.

Kryddar med samisk kultur

Fördelen med att boka en kurs eller anlita en fiskeguide är att du kan vara säker på att hamna vid de bästa fiskeplatserna, vilket kan vara svårt om du ger sig ut på egen hand utan god lokalkännedom. Förutom kurser anordnar Daniel också paketresor och fly-outs – fisketurer med helikoptertransport till särskilt vackra platser med bra fiske.

De guidade fisketurerna äger rum på traditionellt samiska marker och fiskeupplevelsen får därför fler bottnar tack vare Daniels skogssamiska bakgrund. Han berättar gärna om den samiska kulturen.

  • Vi håller ju till i Sápmi och då är det naturligt att bjuda på lokal mat med samiska inslag och att berätta om hur det är idag för vår ursprungsbefolkning. Själva grunden till mitt naturintresse kommer nog från den skogssamiska kultur som finns på min mors sida, så det känns logiskt att dela med sig av det.

Konsten att läsa vatten

Det finns många hemligheter bakom ett bra fiske, att kunna läsa av vatten är en sådan. Daniel har kompletterat sina erfarenheter med en 1,5 års fiskeguideutbildning i Övertorneå, den enda i Sverige som är specialiserad på just flugfiske.

  • Flugfiske ger möjlighet att bli bra på så mycket, man kan bli en duktig kastare, en grym flugbindare, bli bra på att läsa av vattnet och expert på både insekter och material i friluftskläder. Det är det som har fängslat mig.

Att stå i ett kristallklart vatten som glittrar och rytmiskt rör sig runt vaderna medan man arbetar metodiskt med sitt spö samtidigt som tanken vilar och vardagen flyr skapar minnen att återvända till. Det är något som Daniel önskar att många får upptäcka.

  • Jag hoppas att man med mig som guide får med sig en fiskeupplevelse av att fånga vild fisk i en orörd natur. Jag hoppas också att man får med sig lite mer kunskap om naturen och kulturen, och får uppleva en guidning som är personlig, hållbar och motsvarar förväntningarna. Det är så det ska vara.

… och så en liten klick smör

Din alldeles egna Klinkhammer ligger på vattenytan. Du följer du den spänt med blicken. Beredd. Närsomhelst kommer en öring att kasta sig över din lilla läckra fluga.

Någon timme efteråt glödsteker du fisken över öppen eld med bara en gnutta salt och en klick smör.

Förälskelsefasen är redan över och du vet – du älskar flugfiske.

Flugfiskekurs för tjejer

Följ med till vackra Kvikkjokksfjällen. På denna tvådagars grundkurs lär du dig om utrusning, kastteknik och hur man binder flugor. Självklart blir det massor av fiske också, vi fiskar ädelfisk som röding, öring. Det blir två aktiva dagar med kunskap, naturupplevelser, tid för egna tankar och umgänge runt elden. I paketet ingår transfer från Jokkmokk eller Gällivare till Årrenjarka fjällanläggning där vi bor under i vackert belägna stugor eller hotellrum. I restaurangen serveras lokal mat, luncher och fika ingår i kursen. Det finns möjlighet att boka bastuflotte och middag på plats.

Text: Iréne Lundström och Victoria Harnesk

Foto: Nordvall Fishing

Hemsida: http://nordvallfishing.com/

Information om kursen: http://nordvallfishing.se/pdf/info3.pdf