Klassisk fjällstation med smak av kråkbär

Kråkbär och öl? Javisst. Det är en fantastisk smakkombo som personalen på STF Saltoluokta Fjällstation har varit med om att skapa tillsammans med Tjers bryggeri. Ett typiskt exempel på vad idérikedom och samarbetslust kan leda till.

För några år sedan föddes idén att försöka skapa en smaksatt ölsort, helt unik för Salto. Personalen började spåna på vilken av traktens växter som skulle kunna bli en lämplig smaksättare. De diskuterade kvanne, hjortron och skvattram men valet föll till slut på kråkbär, ett hälsosamt men beskt litet bär, som på lulesamiska heter tjáhppismuorjje. En liten kuriosa i sammanhanget är att kråkbäret i alla tider har varit en utomordentlig törstsläckare för fjällvandrare och samer tack vare sitt höga vatteninnehåll.

Tillsammans med det lilla bryggeriet Tjers i Överkalix blev planerna snabbt konkreta. Resultatet blev Saltoluokta [tjáhppismuorjje], en kråkbärs-pale ale med finbubbligt skum smaksatt med bärjuice av kråkbär. Det alldeles unika ölet introducerades vintersäsongen 2017. Gästerna tog förvånat emot nyheten och gav tummen upp. Första leveransen sålde slut på nolltid.

  • Det blev ett öl med väldigt mycket smak som passar särskilt bra till den mat vi serverar. Kråkbär kan vi dessutom plocka både på hösten och på våren när snön har smält, säger Johan Påve, platschef på STF Saltoluokta.

Platsens själ

Det är en alldeles särskild stämning på STF Saltoluokta. Läget, med de stora nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet inom räckhåll, har lockat människor i mer en etthundra år. Någon bilväg finns inte, utan gästerna måste åka båt över den stora sjön Langas. Trots att båtfärden bara tar tio minuter infinner sig den sköna känslan att lämna vardagen och civilisationen bakom sig.

Atmosfären på fjällstationen är genuin, bemötandet hjärtligt och den kulturella prägeln som genomsyrar hela anläggningen är äkta och ärlig. Den sitter på något vis i väggarna. Här behövs ingen påklistrad story, det räcker gott med fjällstationens och traktens egen. Den timrade huvudbyggnadens gamla charm och originalinredning med öppna spisar, fotogenlampor och levande ljus i restaurangen slår an en speciell ton.

Musik och singelveckor lockar

Folkmusikfestivalen i månadsskiftet juni-juli, de fem familjefjällveckorna under året och sommarens klassiker Singel i Salto har bidragit till att fjällanläggningen blivit ett ställe dit många återvänder, gång på gång.

  • Folkmusikfestivalen är vårt största arrangemang, den har funnits sedan 1977 i obruten följd. Då är hela anläggningen fullbokad och det är också många som tältar. För att fler ska kunna komma till konserterna går det även kvällsturer med båt över Langassjön från Kebnats, berättar Johan.

Familjeveckorna, där barn och föräldrar kan delta i aktiviteter både tillsammans och var för sig, är populära. Det är också Singel i Salto, som precis som det låter vänder sig till soloresenärer som tycker att det känns roligare att få uppleva fjällvärlden tillsammans med likasinnade än att göra det helt på egen hand.

  • Det är folk alla åldrar som kommer till singelveckan, från 20 år och uppåt, säger Johan.

Speciell känsla att bo och arbeta tillsammans

Johan Påve har varit fjällstationens platschef i sexton år. Han gör ett försök att förklara platsens själ och varför det inte bara gäster utan även många ur personalen som återvänder säsong efter säsong.

  • Det blir inte bara ett jobb när man lever tillsammans på fjällstationen, oavsett om man är ledig eller jobbar. Alla i personalen lär känna varandra. Det gör att alla rycker in och hjälper varandra där det behövs. Samtidigt är det alltid lite nytt folk varje säsong, så varje säsong blir ändå något helt nytt, konstaterar Johan.

Fjällstationen har två säsonger, från februari till slutet av april samt från mitten av juni till slutet av september.

Mat från trakten

Middagarna är något av fjällstationens signum. Känslan är lite som att vara hembjuden till någon. Maten serveras exakt klockan arton och då sitter redan alla förväntansfullt på plats, nästan som en stor familj.

  • Vi har bordsplacering av praktiska skäl, men just det har blivit uppskattat eftersom gästerna får tillfälle att bekanta sig med varandra. Vi får ofta höra att det tycker det är väldigt trevligt, säger Johan.

Kutymen är att alla som jobbar i köket kommer ut och presenterar menyn och berättar vad de serverar och varifrån maten kommer. Måltiden blir en gemensam och mycket social upplevelse. Det är både trivsamt och mysigt att samlas kring maten, som i sig är något alldeles extra.

Det finns en uttalad ambition att köpa in ekologiska och kravmärkta råvaror, men i första hand prioriterar man att handla närproducerat. Det lokala och småskaliga är många gånger det allra bästa alternativet. Vilda bär plockade i området är bättre än ekologiskt odlade bär som transporterats lång väg. Ren- och älgköttet kommer från Utsi Ren i Porjus och Sápmi Ren och Vilt i Jokkmokk, och fisken har byborna i grannbyn Björkudden fiskat i sjöarna Langas och Akkajaure.

Filosofin att handla av och värna om de små lokala leverantörerna är inte bara självklart utan även hållbart och klimatsmart i både kort och långt perspektiv. Alla tjänar på samarbetet, inte minst naturen.

Maxa din fjällvistelse

Med Saltoluokta fjällstation som startpunkt, eller bekvämt och ombonat basläger, är fjällvärlden bokstavligen vidöppen för den som vill ta del av det unika världsarvet Laponia och de stora nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Medan Sarek är det givna området för de fjällvana och mer hårdföra, är Padjelanta lättvandrad och särskilt uppskattad för sin unika blomsterprakt och de trevliga fjällstugorna, som drivs av samebyarna i området.

Kungsleden går genom Stora Sjöfallets nationalpark, som var en av Sveriges allra första, bildad redan 1909. I parken finns flera fjälltoppar på över 2 000 meter, djupa dalgångar och fjällurskog som saknar motstycke.

Oavsett om det är längre strapatser som hägrar eller kortare turer i närområdet kring Saltoluokta kan du själv göra mycket för att maxa din egen upplevelse. Grotta ner dig i Laponia Naturum i Stora Sjöfallet. Gör en dagstur till Siv och Acke i Pietsjaure. Se till att du får en pratstund med folk som lever och verkar i området. Deras nedärvda kunskaper är en outsinlig källa till nya perspektiv. Vissa perioder finns lokala aktivitetsföretag på plats i Saltoluokta. Satsa på en aktivitet ur deras utbud, på köpet får du både nya insikter och kunskaper. Kanske en kajaktur på den stora fjällsjön Langas är något för dig.

  • Vi har märkt en tydlig trend att folk vill besöka platser där de faktiskt också kan lära sig något. De kan de här i Saltoluokta, konstaterar Johan Påve, platschef på STF Saltoluokta Fjällstation.
Saltofolk 2013 Marcus Elmerstad (1)

Saltoluokta folkmusikfestival

Upplev festivalen i väglöst land! Saltoluokta Folkmusikfestival är återigen fullspäckat med etablerade musiker, redo att ge er en oförglömlig upplevelse, i en svartklubb i fjällbjörkskogen med fjällen som backdrop. Festivalen äger rum i månadsskiftet Juni-Juli.

STF Saltoluokta Fjällstation

STF Saltoluokta Fjällstation

I restaurangen kan du äta frukostbuffé, lunchbuffé och trerättersmiddag. Du kan även köpa lunchpaket som du själv gör i ordning på frukosten. Förbokar dina måltider!