Varför du ska besöka Jokkmokk sommartid

Plats, tid och bevarad natur. Där är tre starka (och allt mer svåråtkomliga) skäl till att besöka Jokkmokk sommartid. Känslan av lyx har med tiden blivit en fråga om utrymme och tid för sig själv. Upplev någonting speciellt. Storslaget och kontrastrikt, men inte minst ditt.

I denna vidsträckta del av Swedish Lapland bor drygt femtusen personer på en yta lika stor som halva Schweiz. Här finns stora skogar, myrmarker och en fjällvärld som saknar motstycke. Av de fyra nationalparkerna är kanske Sarek mest mytomspunnen, men Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus är minst lika älskade. Varje park har sina naturvärden. Som besökare kan du uppleva dem på ditt eget sätt, utifrån egna förutsättningar. Ensam, med guide eller med familjen. En del säger att det är den sista formen av lyx som kommer att finnas kvar. Den fridfulla stillheten på en plats för dig själv och dina tankar. Det görs inget mer utrymme eller storslagen, välbevarad natur.

Några (av otaliga) hälsofördelar med fjällvärlden

Det finns många hälsoskäl till att uppleva naturen, långt från vardagens stress, utan folksamlingar och stora grupper av människor. Här är några. Ta på dig kängorna och vandra dig genom semestern.

  • Du varvar ner. Utsöndringen av stresshormoner i din kropp sänks avsevärt
  • Den friska luften bidrar till bättre blodtryck
  • Om du är på flerdagarstur så normaliseras och återställs dina sömnvanor av det naturliga ljuset
  • Du kan lättare fokusera tankarna när du rör dig in naturen på egen hand och många upplever att de får perspektiv på tillvaron
  • Fysisk aktivitet höjer endorfinnivåerna i blodet

Tre skäl att uppleva arktisk sommar: ljus, ljud och färger

Den arktiska sommaren är kort men intensiv, underbar men också nyckfull och oberäknelig. Jokkmokks fyra nationalparker och världsarvet Laponia ger en unik och oförglömlig känsla. Ljud och stillhet, värmebölja och klarblå himmel eller ishavsvindar och regn. Välkommen till kontrasternas och äventyrens land. Här är tre sinnliga skäl att uppleva Jokkmokks storslagna sommar.

Foto Maria Klang

Ljuset

Midnattsljuset är någonting som alla borde vara med om. Du har aldrig upplevt naturen på ett liknande sätt. Eller natten. Klarvaken, full av liv men ändå med en säregen stillhet och känsla. Under dagen skiner solen från en djupblå himmel. Eller så mulnar det snabbt igen. Drivmoln sveper hastigt förbi och kastar långa skuggor över deltan och sluttningar. Fjällvärlden är ett spel av ljus som varar hela sommaren, med dagar som aldrig tar slut och nätter som aldrig riktigt sover. Med sensommaren och hösten återvänder skymningen, det stjärnklara världsalltet och det spektakulära norrskenet.

Foto Maria Klang

Ljuden

Med ljuset kommer ljuden, en nästan lika stark upplevelse. Skog och mark fylls av ett nästan öronbedövande ljud av liv, midnatt som dag. Floran växer så att det knakar och djurlivet briserar. Här hörs tranor, gäss, svanar och storspov. Det ständigt närvarande smältvattnet från fjällen porlar i bäckar och över forsnackar, vattenfall dånar ner i klara sjöar. Lika gripande och välgörande som alla ljud är tystnaden. Här får du vara med dig själv och dina egna tankar, i stillheten långt från ljuden av vardagens hets. Muddus nationalpark är en av Sveriges tystaste platser, samt ett av få väglösa skogsområden i Sverige.

Foto Carl-Johan Utsi

Färgerna

Sommaren i fjällvärlden är klara, kontrasterande färger. Det blå himlavalvet. Solen som målar björkbeklädda sluttningar och myrar i guld. Många har förundrats över livskraften i fjällens unika flora. Nästan obegripligt starka står de emot både pinande vind och isande kyla. Purpurbräckan skymtar redan på våren när snön ligger kvar. Den gulvita fjällsippan. Kornblå fjällgentiana i grönt sommargräs. De intensiva, färgerna överraskar och står i kontrast till sin omgivning, till klippor, berg, klara fjälljokkar och sjöar. Plötsligt skiftar himlen från blå till lager av grå molntäcken. Med hösten övergår grönt till brinnande rött och gult.

Paddla i midnattsljus: två storslagna tips

Paddla dig genom nationalparker. I kajak glider eller forsar du fram genom fjällandskapet. Fridfullt eller fartfyllt. Här är två storslagna tips för dig som gärna paddlar genom livet.

Pärlälven

Pärlälven rinner genom ett naturskyddat skogsområde helt utan vägar. Här färdas du bäst fram på vatten, tyst glidande genom det vackra landskapet med små berg som höjer sig över den gamla skogen. Lär dig grunderna i paddling på en stilla sjö där storlommen bor. Eller greppa paddeln och ge dig av på en fem dagar lång kanottur i Pärlälvens naturreservat, ett av Lapplands okända vildmarksområden. På den längre turen hinner du även fiska och göra kortare vandringsturer. Jokkmokksguiderna kan området väl och bjuder in till en oförglömlig naturupplevelse i levande vattendrag sprungna ur fjällets glaciärisar. Boka in dig på den fem dagar långa kanot-turen tillsammans med Jokkmokkguiderna här.

Langas

Paddla kajak under en dag på den stora fjällsjön Langas. Oavsett vartåt du vänder näsan är blickfånget både dramatiskt och vilsamt för ögat. Få tips om vad du ska tänka på när du paddlar i kalla fjällvatten, och där vädret snabbt kan växla till hård blåst. Du kan också välja en tvådagars tur, med paddling och övernattning i Sjöfallsstugan och en kort vandring tillbaka till Saltoluokta dagen därpå. Fasta datum under juli/augusti samt några turer i september.

www.laponiaadventures.com